Home | Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag die niet voorkomt in deze lijst? Klik dan hier »>
Antwoorden
1. Geometrie
1. 001
Wat is de wettelijke hoogte van een balustrade? 

De normale hoogte is 1.1 meter maar vanaf een valhoogte van 12 meter, gemeten vanaf het bovenste gedeelte van de balustrade moet dit 1.2 meter zijn. (bron NBN B03-004)
keer terug naar de vragen
1. 002
Wat is de wettelijke hoogte van een trapleuning?

De hoogte van een trapleuning bedraagt 90cm, gemeten vanaf de trapneus. (bron NBN B03-004)
keer terug naar de vragen
2. Normen en wetten
2. 001
Welke wetten en normen gelden er voor balustrades of leuningen in gebouwen met een woonfunctie?

 
Op het eerste zicht zijn geen wetten voor balustrades in woongelegenheden. Er is wel een wet die bepaald hoe leunigen werknemers moeten beschremen op werkplaatsen. Dit zijn onder andere de leuningen die we zien op de bouwwerven.

Voor balustrades in woningen, appartementen, kantoorgebouwen en publieke ruimtes, wordt in Belgie verwezen naar de NBN N03-004 van 2015. Dit document is geen wet maar een norm. Het is in principe de klant die kan eisen dat de balustrade of leuning aan deze norm voldoet.

In Europa bestaat geen productnorm betreffende balustrades.

Wel is er de Europese verordening 305/2011 (dus een wet) die bepaald dat alle bouwproducten moeten gemerkt worden met een CE-label. In dat kader moeten alle metalen constructies, waarvan geen productnorm bestaat, voldoen aan de EN 1090, waardoor ze CE gemerkt kunnen worden.

De balustrades, borstweringen en leunigen die MAENE L. nv produceerd voldoen aan de EN1090 en de prNBN B03-004 van 15/10/2014. Voor producten die aan deze eisen voldoen, leveren wij dan ook een "Prestatieverklaring" (DOP) af.

 
keer terug naar de vragen
3. Onderhoud en duurzaamheid
3. 001
Wat  is de witte waas op de glasrand?De witte waas, of mist die men aantreft op een glasrand, is het gevolg van vocht absorptie door de kunststof tussenlaag in gelaagd glas. Deze tussenlaag is meestal gemaakt van PVB (Polyvinylbutyral) Het grote nadeel van PVB is dat het kan gevoelig zijn voor vocht. Als PVB water opslorpt verliest het zijn helderheid en kleurt de aangetaste zone wit.
Het fenomeen is zeldzaam. Wetenschappers zijn er nog niet uit waarom de ene ruiten geen aantasting hebben en anderen wel. Het fenomeen valt niet onder de garantie van de balustrade producent.
De veiligheid van de balustrade komt door deze verkleuring niet in gevaar.
Nieuw glas plaatsen met PVB is geen oplossing. Het fenomeen kan terugkomen. Het enige wat gedaan kan worden is de glasrand te verstoppen in een profiel. De gebruiker moet voor hemzelf uitmaken wat hij verkiest.
Sinds 2012 is een andere tussenfolie op de markt die wel een garantie bied tegen “haze & bubbles”. Sentryglas geeft een schriftelijke garantie.
Zie http://www.maene.com/products/productDetail/detail_nl.phtml?prod_id=49
01/2017
keer terug naar de vragen